Zameranie úniku vody aj s opravou (výkopové práce)

unik vody na vodovode

Miesto úniku vody z potrubia pomocou detektora je možné lokalizovať na cca 20cm2, nie je potreba rozrušovanie chodníku, z čoho plynie výrazné šetrenie nákladov za opravu potrubia a narušených konštrukcií, dokážeme lokalizovať únik vo vodovodnom potrubí, v potrubí od kúrenia aj podlahového kúrenie, v objektoch i voľných priestranstiev.

ako najst unik vody
Tento typ merania je tiež závislý na jeho rozsahu a úseku, v ktorom sa meranie vykonáva (či sa jedná o úsek viac či menej zaťažený ostatnými inžinierskymi sieťami). Aj tu je potrebný východiskový bod napr. Vodovodné armatúra, v prípade LPE / PVC a pod., Musia byť podľa normy prístupný identifikačné vodič, tým najčastejšie býva izolovaný medený uzemňovací drôt, ktorý kopíruje celú cestu potrubie z plastových materiálov. Tento potom musí byť pre jeho možnosť pripojenia k trasovacímu vysielaču vyvedený na povrch v ovládacích zemných armatúrach, šachtách, vstupoch do objektov a pod. Celkovo je pre presnosť zameranie najlepšie pripojenie priame (galvanické), pripojenie nepriame tj. Pomocou rámovej antény môže byť menej presné, plánovaci vysielač je nutné viac prenášať, pre kratšie dosah jeho signálu s ohľadom na technický stav meraného materiálu, ktorý vykazuje značné rozdiely v dĺžke prenosu potrebného trasovacieho signálu.

oprava prasknuteho miesta

V prípadoch zamerania trasy v miestach zaťažených väčším počtom inžinierskych sietí, dochádza často k ich vzájomnému rušeniu. Plánovaci signál potom môže viac preskakovať na ostatné blízke inžinierske siete. Vysielač tu anténou vysiela určitú frekvenciu, ktorá sa šíri elipsovito po Trasovanie potrubia / vodičmi, ale ak ich je väčší počet, a navyše s nedostatočným krytím, dochádza ľahko k preskakovanie vysielaného signálu z jedného vodiča na druhý a dochádza k chybám, a to aj pri galvanickom napojenie. Plánovaci vysielač teda vyšle po priamom / galvanickom napojení, alebo nepriamom pomocou rámovej antény, do trasovaného vedenia signál o určitej frekvencii, a ten sa následne sníma trasovacím prijímačom priamo z terénu.

zemne a vykopove prace

V miestach, kde uniká voda z vodovodného potrubia alebo z rozvodu ohrevu či kúrenie, je možné aplikovať túto metódu pomocou formovacieho plynu (5% vodík, 95% dusík), ktorý nie je nijako toxický a je nehorľavý. Aplikácia plynu je teda úplne bezpečná. Keďže je vodík najmenší časticou, dokáže prejsť väčšinou materiálov, ako je betón, asfalt a podlahové krytiny. Vodík je ľahší ako vzduch, a tak stúpa priamo na povrch, kde ho možno ľahko a rýchlo detekovať a odhaliť tak miesto poruchy. Podľa veľkosti koncentrácie v jednotlivých meraných bodoch možno ľahko identi kovať miesto s najsilnejšou odozvou a teda miesto potencionálneho úniku vody.

upratanie miesta kopania a detekcie

Najčastejším objednávaným meraním, je zistenie poruchového úniku medzi hlavným vodomerom umiestneným vo vonkajšej vodomernej šachte, napr. Na záhrade a vlastným objektom, do ktorého je vodovod zaústený. To znamená, že sa z pohľadu majiteľa jedná o najrizikovejšie úsek, kde sa technický stav vodovodu nedá kontrolovať a prípadná poruchová voda sa bez viditeľných známok stráca do okolitého terénu. Tu na vstupe vodovodu do objektu, by na ňom mal byť umiestnený ďalší uzatvárací ventil, ktorý však niekde úplne chýba, alebo nie vždy tesní na 100%! Potom pri jeho kontrolnom, netesnia uzavretie, dochádza k prvej omylu v objednanom meraní, kedy sa poruchový úsek podľa predpokladu objednávateľa nenachádza vonku, ale vo vnútri budovy, kde bývajú pre zameranie miesta poruchy úplne odlišné podmienky …

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *